Zákaz piť! Vodovod v 8 obciach je kontaminovaný.

Obyvateľom ôsmych obcí v okrese Revúca, prevažne v okolí Jelšavy, tečie z kohútikov vysoko kontaminovaná voda.

Jej pitie už zakázal regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Riaditeľ úradu verejného zdravotníctva sa vyjadril, že mohlo dôjsť ku poškodeniu potrubia koróziou a kontaktu vody s asfalto-živicovým náterom. Do vody sa tak následne mohol uvoľniť aromatický uhľovodík fluorantén.

Pracovníci RÚVZ zistili v časti Muránskeho vodovodu približne dvojnásobné prekročenie povolenej hodnoty aromatických uhľovodíkov.

Zákaz sa dotýka Jelšavy, obcí Revúcka Lehota, Chyžné, Lubeník, Hucín, Šivetice a častí Magnezitoviec, Gemerských Teplíc a Gemerského Sadu.

V týchto obciach žije viac ako 7000 ľudí.

Aj napriek tomu vraj Voda nie je podľa hygienikov životu nebezpečná a ľudia ju môžu používať napríklad na splachovanie, pranie a "krátkodobo" aj na sprchovanie.

K znečisteniu dochádza za obcou Mokrá Lúka. Hygienici namerali 0,21 až 0,24 mikrogramu na liter, povolená hodnota je 0,1 mikrogramu. Za hodnotu, pri ktorej neboli pozorované negatívne vplyvy na zdravie ľudí, sa podľa smernice Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) považuje hodnota štyri mikrogramy na liter v pitnej vode, upozornil RÚVZ.

Myslíte si, že voda z Vášho vodovodu je nezávadná? Aké staré potrubie je vo Vašom dome či obci? ...a čo ak už je tiež poškodené?

author: Martin Dano (c) 2009